Family agriculture commercialization in pandemic times: an analysis of the Vale Do Caí Region – RS
DOI:
https://doi.org/10.33237/2236-255X.2023.4583Keywords:
Proximity Markets, Territories, Regional Agriculture, Covid-19Abstract
COVID-19 has deeply affected the daily lives of the population, triggering a social, political, economic, and environmental crisis. Research conducted in late 2020 by the PENSSAN Network reveals that there has been an expansion of Brazilian households that were food insecure. This insecurity is even more severe in rural areas. This article seeks to discuss how the COVID-19 pandemic has impacted on the direct marketing spaces of family farming in Vale do Caí (Rio Grande do Sul). The article is based on data collected through a research conducted in 2020 as part of the actions of the Regional Development Observatory (OBSERVA-DR) of the University of Santa Cruz do Sul (UNISC) through primary and secondary data. It was found that there are few direct commercialization channels with family farming in the region, but that these channels, in most cases, have not undergone changes or a small reduction in movement. Thus, it was concluded that this fact is highly positive, since it indicates the maintenance of farmers' income, a key element for social reproduction. The research also contributes by demonstrating to society which actors, marketing channels, and foods are rooted in its territory.
Downloads
References
BERDEGUÉ, J.A.; FAVARETO, A. Desarrollo Territorial Rural en América Latina y el Caribe. 2030 - Alimentación, agricultura y desarrollo rural en América Latina y el Caribe, Santiago de Chile: FAO, 2019.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Recomendações para comercialização de produtos alimentícios em feiras livres, sacolões e varejistas. Brasília; 2020 [Acesso em 2021, mai 15]. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/ptbr/campanhas/mapacontracoronavirus/
BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2. Ed. Brasília, 2014.
CARRON, P. et al. Sistemas alimentares para o desenvolvimento sustentável: propostas para uma profunda transformação em quatro partes. In PREISS, P. V.; SCHNEIDER, S.(org.) Sistemas alimentares no Século 21: debates contemporâneos. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2020.
CEPAL. Universalizar el acceso a las tecnologías digitales para enfrentar los efectos del COVID-19. Informe especial Covid-19, n. 7, 2020.
CESTA básica de alimentos: Banco de dados do DIESSE. Disponível em: <https://www.dieese.org.br/cesta/> Acesso em: 15 jun. 2020
COREDE VALE DO CAÍ – Perfil Socioeconômico Corede Vale do Caí-RS. Governo do Rio Grande do Sul, 2015. Disponível em https://planejamento.rs.gov.br/upload/arquivos/201512/15134136-20151117104014perfis-regionais-2015-vale-do-cai.pdf
ESTATÍSTICAS SOCIAIS. PNAD Contínua 2017: realização de afazeres domésticos e cuidados de pessoas cresce entre os homens, mas mulheres ainda dedicam quase o dobro do tempo.18/04/2018. Disponível em: <https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-sala-de-imprensa/2013-agencia-de-noticias/releases/20911-pnad-continua-2017-realizacao-de-afazeres-domesticos-e-cuidados-de-pessoas-cresce-entre-os-homens-mas-mulheres-ainda-dedicam-quase-o-dobro-do-tempo.> Acesso em: 25 jun. 2020.
FANZO, J. The role of farming and rural development as central to our diets. Physiology & Behavior, v. 193, p. 291-297, set. 2018.
FAO, IFAD and WFP. The State of Food Insecurity in the World 2014: Strengthening the enabling environment for food security and nutrition. Roma; 2014.
FEE. Corede Vale do Caí, 2019. Disponível em https://arquivofee.rs.gov.br/perfil-socioeconomico/coredes/detalhe/?corede=Vale+do+Ca%ED.
IBGE. CENSO Agropecuário 2017: resultados definitivos. Rio de Janeiro: IBGE, 2019.
IBGE. Desemprego. 2021. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/explica/desemprego.php. Acesso em: 15 maio 2021.
IICA, Documento informativo “Sobre la acción colectiva de las Américas para combatir la inseguridad alimentaria y promover la sostenibilidad ambiental”. 2022. Disponível em: https://repositorio.iica.int/handle/11324/21165. Acesso em: 9 novembro 2022.
IDESE 2015: Banco de dados agregados da FEE. Disponível em: < https://arquivofee.rs.gov.br/idese/resultados-idese-2015/> Acesso em: 18 jun. 2020
INTERNATIONAL PANEL OF EXPERTS ON SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS - IPES-Food. From uniformity to diversity: a paradigm shift from industrial agriculture to diversifed agroecological systems. Brussels: IPES-Food, 2016.
MALUF, R.S. et al. Nutrition-sensitive agriculture and the promotion of food and nutrition sovereignty and security in Brazil. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 20, n. 8, p. 2303-2312, Aug. 2015.
MATAMOROS, S.E.D.C et al. Aprendizajes en tiempos de la COVID-19. Bogotá: Aludhaa, 2020.
OBSERVADR/Covid-19: Banco de dados agregados do Observatório do Desenvolvimento Regional. Disponível em: < http://observadr.org.br/portal/observadr-covid-19/> Acesso em: 25 mai. 2020.
OLIVEIRA, C. O que o agronegócio e a produção de alimentos têm a ver com a covid-19? 2020. Disponível em: https://www.redebrasilatual. com.br/ambiente/2020/04/o-que-o-agronegocio-e-a-producao-de-alimentos-tem-a-ver-com-a-covid-19/. Acesso em: 08 maio 2021.
PAMPLONA, N. Em um ano de pandemia, alta em preço de alimentos é quase o triplo da inflação. 2021. Disponível em: https://www1.folha.uol.com.br/mercado/2021/03/em-um-ano-de-pandemia-preco-dos-alimentos-sobe-quase-tres-vezes-a-inflacao.shtml. Acesso em: 15 maio 2021.
PANORAMA das cidades: Banco de dados do IBGE. Porto Alegre. 2019.Disponível em: < https://cidades.ibge.gov.br/brasil/rs/portoalegre/ panorama>Acesso em: 21 jun. 2020.
POLLAN, M. Te Sickness in Our Food Supply. 2020. Disponível em: https://www.nybooks.com/articles/2020/06/11/covid-19-sickness-food-supply/. Acesso em: 11 maio 2020.
POPKIN, B.M. Nutrition, agriculture and the global food system in low and middle income countries. Food Policy. 2014; 47: 91-96. doi:10.1016/j.foodpol.2014.05.001
PREISS, P.V., NAVARRO, R.S., WEBER, J.M., MELLO, L.L. de. Abastecimento alimentar e COVID-19: uma análise das feiras no Vale do Rio Pardo-RS. Segur. Aliment. Nutr., 4º de março de 2021 [citado 15º de maio de 2021];28(00):e021007. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661446
PREISS, P. Challenges facing the COVID-19 pandemic in Brazil: lessons from short food supply systems. Agric Hum Values, Agriculture, Food & Covid-19, May 2020.
PREISS, P. V.; DEPONTI, C. M. Reflexões sobre o potencial da relocalização alimentar para o desenvolvimento regional In: Desenvolvimento regional: processos, políticas e transformações territoriais. 1 ed. São Carlos: Pedro & João Editores, 2020, v.1, p. 261-292.
PREISS, P. V.; SCHNEIDER, S. Mercados e Segurança Alimentar e Nutricional. In: PREISS, P. V.; SCHNEIDER, S.; COELHO-DE-SOUZA, G. A Contribuição Brasileira à Segurança Alimentar e Nutricional Sustentável. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2020, v.1, p. 171-190.
PREISS, P. V.; SCHNEIDER, S.; COELHO-DE-SOUZA, G. A Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil: apresentando o debate In: A Contribuição Brasileira à Segurança Alimentar e Nutricional Sustentável. 1 ed.Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2020.
PREISS, P. V.; SCHNEIDER, S.; GRISA, C.; MOLINA, A. A. Os sistemas agroalimentares crise COVID – 19: é possível um cenário mais justo e equitativo? In: Brasil pós-pandemia: reflexões e propostas. 1 ed.São Paulo: Alexa Cultural, 2020, v.1, p. 235-260.
REDE PENSSAN. Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. Rio de Janeiro: Rede PENSSAN. 2021. Disponível em: http://olheparaafome.com.br/VIGISAN_Inseguranca_alimentar.pdf
SALAZAR, L. et al. 2020. Challenges for Family Farming in Te Context of COVID-19: Evidence from Farmers in Latin America and the Caribbean (LAC). Washington: IDB. https://doi.org/10.18235/0002453
SALCEDO, S; GUZMÁN, L. (Editores) Agricultura familiar en América Latina y el Caribe. Recomendaciones de Política. Publicado por la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura Santiago, Chile. 2014. Disponível em: https://www.fao.org/3/i3788s/i3788s.pdf Acesso em: 8 novembro 2022.
SCHNEIDER, S.; Mercados e Agricultura Familiar. In: MARQUES, F.C.; CONTERATO, M.A.; SCHNEIDER, S. Construção de Mercados e Agricultura Familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2016, p. 93-140.
SWINBURN B et al. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. Lancet, v. 393, n. 10173, 2019.
TITTONELL, P. et al. Emerging responses to the COVID-19 crisis from family farming and the agroecology movement in Latin America – A rediscovery of food, farmers and collective action, Agricultural Systems, V. 190, 2021, p. 1-16.
VALADARES, A., FABIO, A., GALIZA, M., SILVA, S., 2020. Agricultura familiar e abastecimento alimentar no contexto do covid-19: uma abordagem das ações públicas emergenciais. In: IPEA. Nota técnica no 69.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 JOURNAL GEOTEMAS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who submit their manuscripts to Geotemas declare that the work is an original article and has not been submitted for publication, in full or in part, in another national or international scientific journal or in another circulation vehicle. The authors also declare that they agree with the transfer of the copyright of the referred article to the magazine Geotemas (University of the State of Rio Grande do Norte), allowing for later publications, as long as the source of its publication is assured. Finally, they assume public responsibility for the article, being aware that any charges arising from a claim by third parties regarding the authorship of the work may apply to them.